Samenhuizenreis 2019

Danaë vertrok eind april voor vijf dagen op samenhuizenreis en bezocht maar liefst 9 verschillende cohousing gemeenschappen. Zij keerde terug met heel wat nieuwe ideeën en inspiratie, en honderden foto's. Wij gaven haar de moeilijke opdracht een selectie te maken van een vijftal foto's en key takeaways.

Samen kan je meer

Het is geweldig om te zien dat je in een bouwproject in groep heel wat meer kan realiseren dan op je eentje. Ik heb een uitgebreide waaier aan mogelijkheden in de praktijk gezien: een eigen binnenspeelruimte, een professioneel uitgerust werkatelier, een fitness, een sauna, een zwemvijver, tienerkamers, een zonneterras in de stad, professionele wasmachines en droogkasten, een cinemazaal, parktuinen met hangmatten en speeltuinen, een tweedehandsmarktje en een bio- en fairtradewinkel.

Cohousen biedt heel wat extra faciliteiten die je - als je alleen bouwt - niet kan voorzien.

Een goede architectuur (lees:masterplan) is belangrijk

De voelbare gezelligheid die ik in sommige cohousings opmerkte, ontbrak soms volledig in andere projecten. De projecten met weelderige tuinen waar duidelijk in geleefd wordt, bekoorden mij het meest. Ook ben ik grote fan van die projecten waar de gebouwen zo ingeplant zijn dat je enerzijds voldoende privacy hebt en tegelijkertijd uitgenodigd wordt tot interactie met je buren. In één van de projecten wordt dit bijvoorbeeld gerealiseerd door een overdekt binnenplein waar alle voordeuren op uitkomen.

Deze gezellige projecten staan in schril contrast met de projecten die voornamelijk bestaan uit strakke graspleintjes en uniforme gebouwen en waar slechts een beperkte gemeenschappelijke ruimte voorzien is.

Na deze reis ben ik nog meer overtuigd van het grote belang van een goede architectuur voor een geslaagd samenhuisproject.

In Scandinavië hebben ze talent voor compact wonen en inrichten

De cohousing projecten die we bezochten hadden steeds woningen met een beperkte oppervlakte – tussen 35 m² en 110 m² – en dat zowel voor alleenstaanden als voor grote gezinnen. Tijdens de bezoeken viel dit echter niet op.

Alle functies zijn volwaardig aanwezig en de verschillende ruimtes worden uiterst efficiënt ingericht. Ik hoop dat deze trend van compact wonen ook mag volgen bij de beleidsmakers in België.

Samen eten zorgt voor verbinding met je buren

Het belang van samen koken en eten kwam bij heel veel cohousing projecten ter sprake. De keuken en eetzaal worden vaak gezien als het hart van de gemeenschap: in ruil voor een beperkte inspanning (aantal kookuren per maand) kun je als bewoner tegen een democratische prijs gezellig mee aan tafel schuiven.

Dit vergt uiteraard wat organisatorisch talent, maar vooral een goed uitgeruste keuken. Sommige keukens werden zelfs gebouwd op basis van wetenschappelijk onderzoek!

Voor elk wat wils

Ik heb tijdens deze reis een verscheidenheid aan cohousing projecten mogen ontdekken, met een grote variatie in gemeenschappelijke ruimtes en activiteiten: van zeer beperkt tot zeer uitgebreid. Sommige projecten spraken mij aan, anderen minder.

Mijn conclusie? Er zijn zoveel vormen van samenwonen, dat er zeker een aanbod is voor ieders behoefte.


Oak Tree Projects cvba-so gebruikt dit mailadres enkel om je op de hoogte te houden van Oak Tree initiatieven. We geven je gegevens nooit door aan derden en bewaren ze met de nodige beveiliging. Meer details hierover vind je terug in ons privacybeleid.