11 augustus 2022

Bewoner Habib en begeleidster Anne


In dit interview maken we kennis met Habib, één van onze bewoners van het Oak Tree huis in De Okelaar in Wolvertem. Habib kwam in 2020 naar België als niet-begeleide minderjarige vluchteling, afkomstig uit Eritrea. Hij krijgt ondersteuning van het JAC van CAW Halle-Vilvoorde door Anne De Bock. Zij begeleidt nog meer jongeren die omwille van een moeilijkere start wat ondersteuning kunnen gebruiken.Gezien het warme weer buiten nemen we plaats in de koele en gezellige gemeenschappelijke keuken van het gastenverblijf van De Okelaar. Daar wachten Habib en Anne me al op.

Oak Tree: “Anne, welke doelgroep krijgt ondersteuning van het JAC?”

Anne: “Het JAC begeleidt alle jongeren tussen 12 en 25 jaar. De begeleidingen gaan erg breed, over alle mogelijke levensdomeinen, zoals een eigen budget, school, gezondheid en zelfstandig wonen. Zo bieden we psychosociale begeleiding, maar ook begeleid zelfstandig wonen. Dit laatste bieden we aan jongeren die voor ’t eerst alleen gaan wonen en uit een moeilijke thuissituatie komen, of in een internaat of een asielcentrum verbleven. We zien veel jongeren die het niet breed hebben. Onze begeleidingen zijn gelukkig kosteloos.”

Oak Tree: “En welke knelpunten komen deze jongeren tegen? Waar lopen ze op vast?”

Anne: “Ze lopen meestal vast op het creëren van een netwerk rondom zich, het vinden van verbinding met hun omgeving, het vinden van een betaalbare woning en het beheren van hun budget. We ondersteunen hen ook bij contacten met andere ondersteunende diensten, zoals het OCMW. Door de coronamaatregelen zijn ook vele jongeren in isolement geraakt. Ze blijven binnen om te gamen, gaan het huis niet uit om naar hobby’s en vrijetijdsbesteding te gaan en komen zo veel minder buiten.”

Oak Tree: “Habib, waar liep of loop jij op vast?”

Habib: “Ik mis mijn familie heel erg. En ik heb hier in België al verschillende woonplaatsen gehad: een asielcentrum, 2 pleeggezinnen en een internaat. Maar ik had geen eigen plekje en voelde me nergens thuis. Zo had ik in Eritrea de gewoonte om drie keer per dag warm te eten, maar op internaat was er ’s ochtends en ’s avonds geen warm eten en mocht ik niet koken voor mezelf.”

Anne: “Dat kan je nu wel hé. En hij kan lekker koken hoor! Nu heeft hij voor ’t eerst een eigen plekje. Tijdens schoolvakanties mocht hij niet op internaat blijven. Hij moest dus een oplossing zoeken bij vrienden. Voor we elkaar kenden, is het één keer niet gelukt om een oplossing te vinden en heeft hij op straat moeten slapen.”

Habib: “Later hielp Anne mij om een oplossing te vinden, als ik op vrijdag om 14u00 zelf geen oplossing had gevonden.”

Anne: “Een betaalbare woonplaats vinden was heel moeilijk. In oktober 2021 zijn we beginnen te zoeken, maar in de regio rond Brussel wordt al snel 800 euro gevraagd voor een studio, waar men zich mag domiciliëren. We hebben op 2 maanden tijd slechts één andere betaalbare studio gevonden. Maar daar kon Habib met zijn 1m75 niet onder de douche onder het schuine dak. Habib wilde het liefst in deze regio blijven wonen, omdat hij graag naar dezelfde school wou blijven gaan. Hij volgt een bakkersopleiding op een middelbare school in Wemmel.”

Oak Tree: “Wat zijn de huidige opties qua huisvesting voor de jongeren die je begeleidt?”

Anne: “Er zijn er niet veel. Er is een cohousingproject in Vilvoorde, georganiseerd vanuit Jeugdhulp in samenwerking met het CAW, als tussenstap naar een eigen woonplaats. Een andere tussenoplossing is de doorgangswoning van het CAW voor 3 à 6 maanden. Maar op de privéhuurmarkt is het een heel moeilijke zoektocht naar betaalbare opties. Een studentenkot is voor onze jongeren vaak ook geen optie, omdat men hier vaak niet mag gedomicilieerd zijn. Soms lukt het dan wel om een domicilieadres met het OCMW te regelen. Wachten op een mogelijkheid in een sociale woning duurt veel te lang. Onze jongeren krijgen dan te horen dat ze 10 jaar moeten wachten. Een jongere in een doorgangswoning of internaat wordt volgens het toewijzingssysteem aanzien als dakloos, wat voorrang oplevert. Een jongere die aan huur en kosten 900 euro besteedt met een leefloon van 1100 euro, heeft geen duurzame oplossing gevonden, maar verkijkt zo wel zijn kansen op een sociale woning.”

Oak Tree: “Wat zijn de voor- en nadelen van de woonvorm die Oak Tree aanbiedt?”

Habib: “Het is hier beter, want ik heb mijn eigen plekje. Ik ben zelfstandiger geworden. Ik kan nu zelf kiezen wat ik doe, bv. wat ik eet en zo. Mijn buren Kamal, Emma en Alida zijn een beetje mijn familie geworden hier in België. Ik kan me hier terugtrekken op mijn eigen studio, maar in deze cohousing kan ik bij mijn buren terecht als ik dat nodig heb. Ze helpen me bijvoorbeeld bij mijn zoektocht naar een studentenjob.”

Oak Tree: “Zijn er ook nadelen?”

Habib: “De maandelijkse kosten voor water en elektriciteit zijn hoog voor mij. De huishuur is gelukkig lager dan op de privéhuurmarkt. Ook door de oorlog in Oekraïne is alles duurder geworden. Verder zijn er geen nadelen voor mij.”

Anne: “Rond de verhuisdatum hebben we een mailtje gekregen van Alida die wist dat één van de buurvrouwen veel spullen te geef had. Habib heeft van alles gekregen: handdoeken, drinkglazen, kopjes, bestek, terrasstoelen, enzovoort.”

Habib: “Hierdoor moest ik zelf minder spullen kopen. Alida zie ik zo een beetje als mijn oma hier. Ze is heel bezorgd en betrokken.”

Anne: “Wat ik ook een voordeel vind, zijn de bouwdagen van De Okelaar (n.v.d.r.: dit zijn dagen waarop de bewoners van De Okelaar samen klussen opknappen, vaak gepaard met een gezamenlijke maaltijd). Hier kan Habib veel leren: hoe hij dingen kan herstellen, hoe een tuin te onderhouden. De buren hebben Habib ook heel erg geholpen bij bijvoorbeeld de verhuis, de installatie van zijn internet en het afsluiten van een brandverzekering. Kamal is zijn peter binnen De Okelaar en staat voor hem klaar.”

Oak Tree: “Hoe ervaren jullie de aanloop naar de verhuis, de Oak Tree bewonersvergaderingen en het wonen in een Oak Tree huis?”

Anne: “De verhuis was spannend, omdat we laat wisten wanneer Habib kon verhuizen en er ook een schoolvakantie aankwam en hij dan het internaat moest verlaten. Maar ik ben in geen enkele andere begeleiding zo voorbereid geweest, door de verhuischecklist en alle info die we van Oak Tree gekregen hebben. Ook de flexibiliteit die er was rond de eerste maand huur, die een maand later betaald werd door vertragingen bij het OCMW.  Het was fijn dat dit bespreekbaar was. Het vergaderen is wel wat moeilijker voor Habib, omdat hij die gewoonte niet heeft. Vergaderen is iets heel Europees. Ik merk dat niet-Europese jongeren daar op botsen.

Ik was eerst bang dat Habib niet zou willen cohousen, omdat het zo belangrijk was dat hij eindelijk een eigen plekje voor zichzelf had. Maar ik heb hem dan toch kunnen overtuigen. Hij hééft hier een eigen plekje én is goed omringd. En er zijn hier geen strenge regels, zoals op internaat. Én hij komt goed overeen met de Oak Tree buren.”

Oak Tree: “Hoe ervaren jullie inclusie hier?”

Anne: “Ik merk dat Habib zich hier een deel van De Okelaar voelt. Het is trouwens een meerwaarde om Kamal als peter te hebben, omdat hij een gelijkaardig traject heeft afgelegd. Men heeft bewust voor hem gekozen als peter. Kamal kan hem ook tot de orde roepen, terwijl anderen soms misschien te vergevend zijn.”

Habib: “Ik ben aangekomen in België in 2020, net toen de coronapandemie begon. Ik werd opgevangen in een tijdelijk opvangcentrum in Gent, op een voormalige Nederlandse gevangenisboot. Op die boot verbleven vooral mensen uit Eritrea en Ethiopië. De meesten van mijn vrienden hier in België komen dus uit die regio. Maar nu ik hier in De Okelaar woon, ken ik meer en meer Belgische mensen. Sommige buren spreken wel heel snel, maar ik durf nu makkelijker te vragen om de boodschap trager te herhalen.”

Oak Tree: “Anne, welke elementen zijn er nodig om van een succesverhaal te spreken in een begeleiding?”

Anne: “Als we kunnen doorverwijzen naar een eigen netwerk, dat we samen gevonden of gecreëerd hebben. Als we de administratieve rompslomp doorzwommen hebben. Als jongeren weten hoe ze hun budget kunnen beheren en als ze wat kunnen sparen. Als ze durven terugkeren naar het JAC als het moeilijk gaat, omdat er een veilige band is gecreëerd. Want onze begeleidingen zijn niet eindig, vaak verwijzen we door naar de volwassenwerking van het CAW. Het is mooi om te zien dat jongeren na een tijdje steviger in hun schoenen staan. We staan ook echt stil bij wat er al goed gaat en bouwen voort op talenten. We vieren mijlpalen. Zo stuurt Habib altijd zijn rapport spontaan door naar mij. Hij behaalt zeer goede punten.”

Oak Tree: “Habib, wat wil je voor de toekomst?”

Habib: “Ik wil mijn opleiding tot bakker goed afronden en dan gaan werken en een eigen familie beginnen. Mijn droom is om terug te kunnen keren naar Eritrea, als de politieke situatie er rustiger is en het systeem beter is.”

Anne: “En anders kan je de eerste Eritrese bakkerij in België starten!”Bewoner Habib en begeleidster Anne

Kunst in Wijg & Co

29 april 2024

Lees meer

Nieuwe groep in Qville

Welkom aan de nieuwe bewoners van Qville

28 februari 2024

Lees meer

Samuel op de cover

Samuel staat fier op de cover van Meise Magazine

26 februari 2024

Lees meer

NIEUW - Kandidatenlijst

Stel je kandidaat, neem een reservatie voor jouw regio.

26 februari 2024

Lees meer

Het verhaal van Dirk, papa van Sam

Dirk neemt ons mee in het Oak Tree verhaal van zijn zoon Sam.

22 november 2023

Lees meer

Ding Dong...

Ding Dong...

7 november 2023

Lees meer

Babbel met Brian

Maak kennis met Brian, hij huurt een Oak Tree woonunit in Eksternæst

3 oktober 2023

Lees meer

Binnenkijken bij Anna Roza en Fien

Ook benieuwd hoe de Oak Tree woonunits zijn ingericht door de nieuwe bewoners?

26 september 2023

Lees meer

Nieuw Project Compagnie in Mechelen

Cohousing Compagnie met Oak Tree Studio's

8 augustus 2023

Lees meer

Joris en de Haas

Joris en de Haas, een nieuw sprookje ?

21 juni 2023

Lees meer

Special Olympics starring Elisabeth

Elisabeth, een bewoonster uit Wijg en Co won een gouden medaille bij de special Olympics

25 juni 2023

Lees meer

Negenhoek in de kijker

Schuren, schuren.... lang zal het niet meer duren.

25 juni 2023

Lees meer

Welkom nieuwe bestuursleden

16 mei 2023

Lees meer

Eerste kennismaking met Cirk te Hasselt

Eerste live kennismaking met het Project Cirk te Hasselt

9 mei 2023

Lees meer

De Academie zet zijn deuren open

Even binnenkijken in de studio's van de Academie.

29 april 2023

Lees meer

Sleuteloverdracht in Negenhoek

Overdracht van de sleutels van onze studio's te Kortenberg.

24 april 2023

Lees meer

Welkom Maya in ons team

Extra ondersteuning met een nieuwe maatschappelijk werker

28 maart 2023

Lees meer

Nieuw Project Cirk in Hasselt

Het nieuws mag eindelijk de wereld in. Ons nieuwste project komt in Hasselt.

27 maart 2023

Lees meer

Gilles Dupont presenteert samen met Koen Wauters op VTM

In het voorjaar van 2023 presenteert Gilles samen met Koen Wauters het programma "Alles voor de spelen" op VTM.

20 maart 2023

Lees meer

Gezocht nieuwe bestuurders B

We zijn op zoek naar nieuwe bestuurders B voor onze raad van bestuur.

7 maart 2023

Lees meer

Samenhuizendag 27 mei 2023 Oak Tree @ Wijg&Co

Nieuwsgierig naar een cohousing? Kom op zaterdag 27 mei een kijkje nemen in Cohousing Wijg&Co te Wijgmaal.

7 maart 2023

Lees meer

Ons Team en hun functietitels

Voorstelling van het Oak Tree Team en hun originele functietitels

21 februari 2023

Lees meer

Welkom Jona in ons team

Oak Tree Projects bouwt verder. We bouwen niet alleen meer studio's, we bouwen ook aan ons team. Sinds 9 januari versterkt Jona ons team. Hij zal alle bouw gerelateerde zaken opvolgen.

10 januari 2023

Lees meer

Werfbezoek Negenhoek

Een werkbezoek of beter gezegd een geschenk voor onze toekomstige bewoners van Negenhoek.

10 januari 2023

Lees meer

Werfbezoek Eksternæst

Een werkbezoek of beter gezegd een geschenk voor onze toekomstige bewoners van Eksternæst.

10 januari 2023

Lees meer

Gezellige babbel met bewoner Yourick

Yourick verhuisde eind oktober naar zijn Oak Tree Studio in Cohousing De Academie. We gingen op bezoek...

16 december 2022

Lees meer

Jan en Gemma, de ouders van Yourick

Je zoon verhuist naar een Oak Tree studio. Hoe is dat voor de ouders? Wij vroegen het aan Gemma en Jan, de ouders van Yourick.

16 december 2022

Lees meer

Oak Tree en Triginta slaan de handen in elkaar

De samenwerking tussen Triginta en Oak Tree is een feit. Wij bouwen verder aan onze grote dromen.

16 november 2022

Lees meer

Oak Tree Projects werft aan

Ben jij, of ken jij de geschikte persoon om ons team te komen vervoegen?

17 oktober 2022

Lees meer

Sleuteloverdracht in Turnhout

Zaterdag 8 oktober was het dan eindelijk zover. Onze 4 nieuwe bewoners van De academie ontvingen hun sleutel....

11 oktober 2022

Lees meer

Welkom Ilse in ons team

Ons Team is zonet met 50 % gegroeid ! Onze gloednieuwe medewerker stelt zich graag voor.

4 oktober 2022

Lees meer

Interview cohousing Academie

Heb je altijd al willen weten hoe het voelt om te wonen in een cohousing? We stuurden onze maatschappelijk werker Kim op pad. Zij zorgde voor dit leuke interview van een aantal bewoners van cohousing Academie in Turnhout.

1 september 2022

Lees meer

Negenhoek in the picture

Foto album van de werf van cohousing Negenhoek - Kortenberg

4 augustus 2022

Lees meer

Eksternæst

Foto album van de werf van cohousing Eksternæst - Deurne

3 augustus 2022

Lees meer

Anna

Onze nieuwe bewoner van het Oak Tree huis in Eksternaest stelt zich graag voor. Wat fijn om zo'n enthousiasme te lezen!

27 juni 2022

Lees meer

The Walnut Tree

Kijktip! Studente visuele antropologie Kato Smits maakte een prachtige documentaire over haar verblijf in de Okelaar.

14 januari 2022

Lees meer

Nieuwjaarsbrief Oak Tree Projects 2022

Wat heeft het komende jaar in petto voor Oak Tree Projects? Lees het in onze nieuwjaarsbrief van 2022.

28 januari 2022

Lees meer

Elisabeth en Danaë

Alin vzw kwam op bezoek in Wijg & Co (Wijgmaal) bij Elisabeth en Danaë. Het resultaat was een mooie en eerlijke getuigenis van de twee zussen.

28 december 2021

Lees meer

Kerst sfeerbeelden van onze cohousings

Onze allerbeste wensen voor een warme en gezellige eindejaarsperiode aan de (toekomstige) Oak Tree bewoners, hun familie, vrienden en netwerk, de vele buren, onze investeerders en onze partners!

23 december 2021

Lees meer

Sam

De bouw van cohousing Eksternaest in Deurne is volop bezig. Toekomstige Oak Tree bewoner Sam deelt zijn ervaringen over het project in afwachting van zijn verhuis. Gouden tip: hier zijn nog 3 studio's beschikbaar!

23 december 2021

Lees meer

Herfst sfeerbeelden van onze cohousings

We maakten deze herfst een aantal foto’s van de cohousings waar we Oak Tree huizen voorzien. Wij zijn trots op onze mooie woonprojecten en delen dit graag. Geniet mee van de mooie omgeving van onze woonprojecten.

1 december 2021

Lees meer

Workshop en werfbezoek in De Okelaar

Nu onze studio’s in De Okelaar meer vorm beginnen te krijgen, nodigden we onze toekomstige bewoners en hun netwerk uit voor een eerste workshop in feest- en eetzaal “De Stoof” in het paviljoen van De Okelaar.

1 december 2021

Lees meer

Platform voor coöperatief wonen

Een platform van Architectuurwijzer vzw en Cera met meer coöperatief wonen in Vlaanderen als ambitie. Met duidelijke informatie over het wat en waarom van coöperatief wonen en vooral ook voor wie. We hadden het zelf niet beter kunnen uitleggen.

11 juli 2021

Ontdek het platform

Op bezoek in Academie, Turnhout

Een groot verwarmd zwembad, paadjes van kasteelgrind, zitbanken om te genieten van de mooie bloemen en planten en een plataan van wel 6 meter hoog. De mooie buitenruimte van Academie geraakt stilaan afgewerkt. En jij mag al dat moois deze zomer met eigen ogen komen aanschouwen.

6 juli 2021

Lees meer

Jaarverslag 2020

Ieder jaar opnieuw maken we de balans op van het voorbije boekjaar. Hoe hebben we onze missie gerealiseerd? Welke projecten zitten in de pijplijn? Welke prijzen en subsidies mochten we ontvangen? En hoe zit het nu met Oak Tree Care Too?

30 juni 2021

Lees hier ons jaarverslag 2020

Instapklare studio vrij vanaf 1 juni

In Qville, Essen, komt een Oak Tree studio vrij vanaf 1 juni. Heb je een ondersteuningsnood, erkend door het VAPH, en wil je graag betaalbaar wonen in een sociale en luxueuze cohousing? Dan is dit je kans. Neem contact met ons op en wie weet, woon jij binnenkort in deze instapklare duplex studio.

18 mei 2021

Lees meer

Winwinner succescase

Maar liefst 86 personen investeerden in Oak Tree huisvesting via onze Winwinner campagne. Een echte succescase dus. Maar wat als je de boot hebt gemist en toch nog wil investeren?

6 april 2021

Lees meer

Getuigenis Samuel

Cohousing De Okelaar heeft nog één Oak Tree studio vrij. Maak kennis met Samuel én de cohousing in deze video.

31 maart 2021

Lees meer

Coup de coeur

In het mooie decor van cohousing Academie mocht Oak Tree Projects een 'Coup de Coeur' ontvangen van klanten en medewerkers van BNP Paribas Fortis Private Banking.

16 maart 2021

Lees meer

Welkom Kim in ons team

Dankzij de projectsubsidie kwaliteitsvol wonen van de provincie Antwerpen konden we op zoek naar een extra paar handen om het inclusief wonen verder te helpen uitbouwen. We moesten gelukkig niet ver zoeken, want een toekomstige buurvrouw van één van onze Oak Tree huizen bleek de geschikte vrouw voor de job. Wij stellen jullie dan ook graag voor aan onze gloednieuwe medewerker Kim.

15 maart 2021

Lees meer

Wijzigingen in de raad van bestuur

We nemen met spijt afscheid van Myriam Vereecke en Paul Huyghe en danken hen uitdrukkelijk voor de voorbije jaren. Met Gert Cowé verwelkomen we extra kennis in vastgoedontwikkeling gecombineerd met een down-to-earth aanpak en een passie voor maatschappelijke meerwaarde.

28 februari 2021

Lees meer

Groeifinanciering via Winwinner

Er zitten flink wat nieuwe inclusieve projecten in de pijplijn. En daar hebben we extra kapitaal voor nodig. Om die groeifinanciering op te halen werken we samen met Winwinner, een platform voor crowdlending en winwinleningen.

1 december 2020

Lees meer

Strategische versterking dankzij het Venture Philantropy Fonds

Het Venture Philantropy Fonds steunt sociale ondernemingen die zich inzetten voor sociale inclusie in België. Oak Tree Projects werd onlangs geselecteerd als één van die sociale ondernemingen. Gezien onze sterke groei op dit moment meer dan welkom.

Lees meer

Geen warmste week, toch een warme actie

Ook al ziet de Warmste Week er dit jaar anders uit, dit warme initiatief toont dat iedereen een verschil kan maken en kan bijdragen. En dat je helemaal niet hoeft te wachten op Studio Brussel. Een heuse inspiratie voor één ieder die Oak Tree vzw wil steunen.

Lees meer

Oak Tree Care Too cvso

Vanwege een fout advies bij de opstart, voldoet cohousing Papiermoleken niet aan de strenge voorwaarden van het VAPH. De Oak Tree bewoners op straat zetten, was voor ons uiteraard geen optie. Dus gingen we op zoek naar een oplossing.

Lees meer

Jaarverslag 2019

Op 25 april ging onze Algemene Vergadering door. Dit jaar geen bezoek aan één van onze projecten en geen gezellig bewonersfeest. Wél een geslaagde online vergadering.

Lees hier ons jaarverslag

Project in de kijker - De Okelaar

De Okelaar is een cohousing in de dorpskern van Wovertem, met ruimte voor drie Oak Tree bewoners. Samuel reserveerde als eerste en kijkt al uit naar zijn buren.

Lees meer

Tijdelijke aanpassing van onze werking

Bijzondere tijden vragen bijzondere maatregelen. Ook wij hebben onze werking aangepast om de nodige voorzorgen te nemen tegen de verspreiding van Covid-19.

Lees meer

Aan tafel met Koningin Mathilde

Ter gelegenheid van internationale vrouwendag kwam Koningin Mathilde op bezoek in het Provinciehuis van Vlaams-Brabant. Samen met 10 andere sterke vrouwen mocht gedelegeerd bestuurder en mede-oprichter Danaë Van den bossche mee aan tafel met de Koningin.

Lees meer

Eerste bewoning in Qville, Essen

Wij zijn bijzonder trots om aan te kondigen dat ons allereerste project Qville in Essen bewoond is, zo’n twee en een half jaar na onze oprichting. We kregen een professionele fotograaf over de vloer in kader van onze finaleplaats in de Chivas Venture én PMV maakte een mooie video in deze idyllische setting.

Lees meer

Finalist Chivas Venture 2019

We vieren twee keer feest, want Oak Tree Projects werd ook geselecteerd als Belgische finalist van de Chivas Venture, een wereldwijde zoektocht naar sociale ondernemers die hun onderneming gebruiken om een betere wereld te creëren.

Lees meer

De Radicale Vernieuwers 2019

Wat een eer. Oak Tree Projects werd uit meer dan 200 inzendingen verkozen tot één van de tien finalisten van de Radicale Vernieuwers 2019.

Lees meer

Fotoverslag van De Warmste Week 2019

Dit jaar was Oak Tree vzw voor het eerst één van de goede doelen van De Warmste Week. Onze toekomstige bewoners, hun ouders en vrienden organiseerden heel wat acties.

Lees meer

De warmste week 2019 voor Oak Tree vzw

Wind, regen en koude temperaturen kunnen ons niet meer tegen houden, want wij krijgen het warm van alle acties die reeds werden opgestart voor Oak Tree vzw.

Lees meer

Een infosessie en bewonersvergadering

Voor onze bewoners start alles met het bijwonen van een infosessie, waarna ze zich kunnen aanmelden voor een specifiek project. Alle toekomstige bewoners van een project blijven nadien betrokken via periodieke bewonersvergaderingen. We krijgen via dit verslag van een infosessie en bewonersvergadering in Qville een korte blik achter de schermen.

Lees meer

Samenwerking met lokale woonactoren

Op woensdag 16 oktober organiseerde Samenhuizen vzw een studiedag: hoe cohousing en woningdelen faciliteren en stimuleren in je beleid en beleidspraktijk als gemeente, stad of lokale woonactor? Tijdens deze studiedag mochten wij getuigen over inclusie in cohousing en onze ervaring met lokale woonactoren.

Lees meer

Waarom we kiezen voor compact wonen

In wereldsteden zoals New York, Parijs, Londen of Hong Kong is compact wonen helemaal ingeburgerd. Micro-appartementen van 25m² zijn hier geen uitzondering maar eerder de norm. In België staan we nog niet zo ver, maar bij Oak Tree Projects zien we heel wat voordelen, zeker in combinatie met cohousing. (Met foto's van de werf in Qville, Essen)

Lees meer

Oak Tree vzw geboren

Eind 2018 zag Oak Tree vzw het daglicht. Het doel van deze vzw is sociale uitsluiting voorkomen en betaalbaar inclusief wonen in een Oak Tree huis mogelijk maken voor zoveel mogelijk (jong)volwassenen met een ondersteuningsnood. De vzw besteedt hierbij bijzondere aandacht aan minder kapitaalkrachtige kandidaat-bewoners en kandidaat bewoners zonder eigen netwerk.

Lees meer

Qville in de kijker - september 2019

In de gemeente Essen bouwt Heem 43 woningen op een grond van 1,7 hectare. In één van die woningen voorzien we 5 studio's waar bewoners met een ondersteuningsvraag zelfstandig kunnen wonen.

Lees meer

Samenhuizenreis 2019

Danaë vertrok eind april voor vijf dagen op samenhuizenreis en bezocht maar liefst 9 verschillende cohousing gemeenschappen. Zij keerde terug met heel wat nieuwe ideeën en inspiratie, en honderden foto's. Wij gaven haar de moeilijke opdracht een selectie te maken van een vijftal foto's en key takeaways.

Lees meer

Algemene Vergadering 2019

Met een aanwezigheid van 100% van de aandeelhouders A (oprichters), 55% van de aandeelhouders B (bewoners en hun netwerk) en 15% van de aandeelhouders D (sympathisanten) werd het resultaat van het boekjaar 2017-2018 goedgekeurd en de Raad van Bestuur 2019 benoemd.

Lees meer

Van startup naar coöperatie

Tijdens haar postgraduaat Coöperatief ondernemen ging onze voorzitter Michèle op zoek naar wat een goed democratisch bestuur betekent, zowel in de theorie als in de praktijk.

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x