"Wij willen méér dan enkel onze eigen kinderen helpen aan een inclusieve woning"

Op donderdag 21 september vertelden Danaë en Michèle hun ‘bijzondere’ verhaal aan een 50-tal geïnteresseerden in de oude feestzaal Ter Wichmaele, Wijgmaal, de locatie waar ook de nieuwe cohousing buurt Wijg & Co gebouwd zal worden. Koenraad Depauw, directeur van Onafhankelijk Leven, en Leen Francen, mede-oprichtster van Wijg & Co en lid van de Adviesraad Toegankelijkheid in Leuven waren gastsprekers. Rudi Ceunen, kredietconsulent bij Hefboom, kwam aan bod via een opgenomen interview.

Een bijzonder idee

Vorig jaar ontstond het idee bij Danaë Van den bossche (34), die aan de Vlerick School voor Management voor een Executive MBA ging, naast haar job als zelfstandige consultant en gezin met twee kinderen. Door haar studies raakte zij in de ban van ondernemerschap en duurzaam bedrijfsbeheer én van het cohousing project Wijg & Co in Wijgmaal. Nadat Danaë samen met haar gezin een eigen woning kocht in het project, greep zij de kans om voor haar eindwerk een werkbaar plan op te maken voor het bouwen van inclusiehuizen. Cohousen, de zorgwoning, en een werkbaar business plan waren puzzelstukjes die nu in elkaar pasten.

Voor bijzondere mensen

Haar eindwerk was tegelijk een toekomstdroom voor haar zus Elisabeth (21). Elisabeth kan zelfstandig wonen, als zij de nodige zorg krijgt. Zij vraagt niet altijd om hulp als ze dit nodig heeft en ze zoekt ook niet spontaan contact op met andere mensen. De grootste bezorgdheid van Danaë was dat haar zus sociaal geïsoleerd zou geraken.

In mei van dit jaar maakte Danaë kennis met Michèle, moeder van Wouter (23), die ook op zoek was naar een warme thuis voor haar zoon. Haar zoon is klaar om zijn vleugels uit te slaan, maar heeft wel hulp nodig: bij de organisatie van zijn huishouden, een afspraak maken bij de kapper, het oplossen van problemen etc.

(foto ©Sparrowpix)

Oak Tree Projects

Algauw besluiten Danaë en Michèle om de krachten te bundelen en Oak Tree Projects op te richten. Met als belangrijk uitgangspunt niet enkel een huis te bouwen voor hun eigen kind of familielid, maar om meerdere inclusiehuizen te bouwen, telkens in een cohousing project. Door samen met de bewoners, de ouders en sympathisanten te investeren in een coöperatieve vennootschap met sociaal oogmerk. De investeerders worden aandeelhouders, wat de participatie en betrokkenheid van de ouders en sympathisanten bij het bestuur mogelijk maakt. Rudi Ceunen, kredietconsulent van Hefboom, financierder van het eerste inclusiehuis van Oak Tree Projects, spreekt van een primeur.

"Schoolvoorbeeld van integratie"

Leen Francen van Wijg & Co geeft aan dat de cohousing-buurt een weerspiegeling kan zijn van de diversiteit in de maatschappij. Toegankelijkheid is daarom een heel belangrijke pijler.

Volgens Koenraad Depauw, directeur van Onafhankelijk Leven, is Oak Tree Projects een schoolvoorbeeld van integratie: het sociale en inclusieve netwerk van een cohousing-buurt en de behoefte aan autonomie van personen met een zorgbehoefte. De kracht van Oak Tree Projects zit dan ook volgens Depauw in de specifieke aanpak van de oprichtsters: klaar om dromen ook effectief waar te maken.


Oak Tree Projects cvba-so gebruikt dit mailadres enkel om je op de hoogte te houden van Oak Tree initiatieven. We geven je gegevens nooit door aan derden en bewaren ze met de nodige beveiliging. Meer details hierover vind je terug in ons privacybeleid.