Onze projecten 2018 in woord en beeld

Onze jonge coöperatie heeft het afgelopen jaar niet stilgezeten. Vier projecten hebben we intussen in portefeuille, goed voor 19 bijzondere huizen voor evenveel bijzondere mensen. We geven jullie graag een stand van zaken, in woord én beeld.

Geniet ervan.

Wijg & Co

De algemene bouw van Wijg & Co is in de zomer van 2018 gestart. Het is een groot bouwproject: 33 units en een gemeenschappelijk paviljoen, op anderhalve hectare grond en verdeeld over verschillende bouwblokken.

De organisatie is volledig in handen van de cohousing groep. Een kleiner 'bouwteam' bereidt alles voor met architecten en aannemers, maar de groep neemt samen alle beslissingen, en iedereen is uiteraard verantwoordelijk voor zijn eigen unit.

De aannemer maakte een planning om de bouw zo efficiënt mogelijk te laten verlopen en de totale doorlooptijd zo kort mogelijk te houden. Op dit moment zijn ze volop bezig met de bouw van het gemeenschappelijk paviljoen. Het Oak Tree huis is nog niet meteen aan de beurt, dus is het voor de vier bewoners nu vooral een periode van (on)geduldig wachten en nadenken over de eerste individuele keuzes.

Intussen leren ze hun buren kennen en nemen actief deel aan tal van activiteiten. In september gingen ze alle vier mee met Wijg & Co op weekend naar zee. Het werd een gezellig weekend, met een spelletjesavond, Kubbs, zandkastelen bouwen, vliegeren, lange wandelingen en een heuse Wijg & Co quiz. Inclusie hoeft niet ingewikkeld te zijn.

Klik op de foto's om ze in het groot te bekijken

Qville

In Essen gaat het snel. De bouw is al vergevorderd. De muren van de Oak Tree studio's staan intussen recht. Alle individuele bouwkeuzes leggen we deze maand nog vast met de projectontwikkelaar Heem. De voorlopige oplevering is voorzien in het najaar van 2019.

Onze eerste Oak Tree bewoner volgt alles op vanaf de eerste rij. We hebben samen al heel wat bezoeken achter de rug voor tegels, keukens en badkamers.

Begin november mochten we met alle kandidaat bewoners op werfbezoek. We gingen op ontdekking op het domein en droomden over het buurthuis, de wellness met sauna en de zwemvijver aan het zonneterras.

Wil je deze projectsite zelf ook beleven? Kruis dan zondag 19 mei 2019 al aan in je agenda voor de Open Werven dag.

Klik op de foto's om ze in het groot te bekijken

Negenhoek

De cohousing kreeg een gloednieuwe banner vlakbij de grond in Kortenberg, zodat het nu voor iedereen duidelijk is: cohousing Negenhoek is in de maak.

Alles wordt nu in het werk gesteld om de bouwaanvraag voor te bereiden. We kozen voor YATTA architectuur bvba.

Met de volledige groep werken we volop hun masterplan verder uit: 26 woningen en appartementen, tuinen, een parking alsook de gemeenschappelijke ruimtes krijgen allemaal een plek. Voor de invulling van het gemeenschappelijke paviljoen hielden we zelfs een aparte 'puzzel' workshop.

Alle kandidaat-cohousers - dus ook de Oak Tree bewoners - kiezen nu de ligging van hun woning of studio. Eind november volgt een eerste individueel gesprek met de architecten voor de inrichting van de Oak Tree studio's en het rolstoeltoegankelijke gezinsappartement.

Ook ROB tv kwam een kijkje nemen en zag dat het goed was.

Klik op de foto's om ze in het groot te bekijken

Papiermoleken

Cohousing Papiermoleken in Bierbeek koos architectenbureau Stramien cvba om de cohousing te ontwerpen. Hun ervaring en sterke visie op ecologisch bouwen gaven de doorslag. Het is nu wachten op de eerste schetsen voor het masterplan. En intussen samen werken in de fantastische tuin.

De groep Oak Tree bewoners is snel gegroeid. Drie van de vijf bewoners zijn al gekend. Zij nemen nu al deel aan de verschillende vergaderingen en activiteiten. Zo maken zij rustig kennis met hun toekomstige buren en bouwen ze mee aan hun toekomstige woonplek.

Klik op de foto's om ze in het groot te bekijken


Oak Tree Projects cvba-so gebruikt dit mailadres enkel om je op de hoogte te houden van Oak Tree initiatieven. We geven je gegevens nooit door aan derden en bewaren ze met de nodige beveiliging. Meer details hierover vind je terug in ons privacybeleid.