Waarom we kiezen voor compact wonen

In wereldsteden zoals New York, Parijs, Londen of Hong Kong is compact wonen helemaal ingeburgerd. Micro-appartementen van 25m² zijn hier geen uitzondering maar eerder de norm. In België staan we nog niet zo ver, maar bij Oak Tree Projects zien we heel wat voordelen, zeker in combinatie met cohousing.

Met foto's van de werf in Qville, Essen.

Kwalitatief en betaalbaar

In een context zonder subsidies, geeft compact bouwen als voordeel dat we de huurprijzen betaalbaar kunnen houden. De Oak Tree studio’s worden nieuw gebouwd en varieren van 20 tot 40m² bruto vloeroppervlakte.

We bouwen ook altijd bijna energie-neutraal. De studio's zijn uitstekend geïsoleerd, en ze beschikken over duurzame technieken zoals warmtepompen met vloerverwarming en/of zonnepanelen en regenwaterrecuperatie. Dat zorgt voor een beperkte energiekost. Doordat je bovendien woont in een compacte studio, wordt deze kost nog eens extra gedrukt.

Duurzaam

Compact wonen ligt ook helemaal in lijn met het pleidooi van de Vlaamse Bouwmeester Leo Van Broeck: “Willen we onze klimaat- en energiedoelstellingen halen, volgende generaties een toekomst bieden en de biodiversiteit vrijwaren, dan moeten we eerst en vooral anders gaan nadenken over wonen en bouwen, over ontwikkeling en mobiliteit.”

Doordat we bouwen in cohousing projecten heb je naast je eigen compacte studio nog heel wat gemeenschappelijke ruimte beschikbaar, zoals een grote tuin en een paviljoen. Dit zijn vierkante meters waarin Oak Tree Projects - net als de rest van de buren in het project - mee investeert, en waar je als Oak Tree bewoner uiteraard gebruik van kan maken.

In de gedeelde binnenruimte wordt doorgaans het volgende voorzien: een grote eetzaal waar je samen kan eten of een feest kan organiseren, een living voor filmavonden of om samen voetbal te kijken met de buren, logeerkamers, een wassalon, een co-working, crea-ruimtes, een atelier etc.

Compact inrichten

Het vraagt uiteraard enige creativiteit en inspanning op vlak van interieurinrichting. Als je instapt in onze projecten tijdens de planfase, krijg je de kans om de studio op maat aan te passen aan jouw wensen. En neen, niet alles moet op maat gemaakt worden. Bij de bekende Zweedse meubelfabrikant zijn er heel wat budgetvriendelijke meubels te vinden met een dubbele functie zoals bijvoorbeeld een bed met kastenwand die tegelijk dienst doet als room divider en opbergruimte.

Online is er heel wat inspiratie te vinden. Op de architectuur website van Arch Daily vind je een heel aantal grondplannen van compacte woonruimtes. Of google eens 'compact wonen inspiratie' en laat je inspireren door de vele mooie voorbeelden en praktische tips, zoals van de Tiny House beweging, waar mensen bewust kiezen voor kleiner en eenvoudiger leven.

Ook op Netflix kan je terecht voor inspiratie: seizoen 2 van Tiny House Nation is net gestart (zondag 29/09/2019). Wij kijken alvast met veel belangstelling!


Oak Tree Projects cvba-so gebruikt dit mailadres enkel om je op de hoogte te houden van Oak Tree initiatieven. We geven je gegevens nooit door aan derden en bewaren ze met de nodige beveiliging. Meer details hierover vind je terug in ons privacybeleid.